Izraz napihnjenost različne osebe pojmujejo na različne načine. Nekateri tovrstno težavo občutijo zaradi zaprtja, medtem ko so drugi napihnjeni zaradi napenjanja, posledično imajo tudi vetrove. To se praviloma doživlja v obliki nekoliko povečanega trebuha po jedi. Obstajajo pa tudi tisti, ki se pritožujejo, kadar se v njihovem telesu zadržuje voda ali ko pridobijo nekaj kilogramov.

Lahko torej rečemo, da je vzrokov za napihnjenost kar nekaj. Najpomembneje pa je, da dobro poznamo vsaj nekaj učinkovitih načinov za reševanje te težave.

Uživajte živila bogata z vlakninami

heathy food Zaprtje ter težave z odvajanjem pogosto povzroča pomanjkanje vlaknin v naši prehrani. V primeru napihnjenosti je zato dobro uživati živila, ki so dovolj bogata z vlakninami. To so zlasti zelenjava, sadje ter polnozrnati izdelki. Takšna vrsta prehrane ne nazadnje pomaga tudi pri vzdrževanju želene telesne teže oziroma pri izgubljanju kilogramov. Daje nam namreč občutek sitosti, in to pri bistveno manjšem vnosu kalorij.

Zavedati pa se je potrebno, da lahko tudi nekatere vlaknine povzročajo težave, ker se nekoliko počasneje prebavljajo. Treba je posegati predvsem po lažje prebavljivih, ki jih na primer vsebujejo korenje, buča, špinača, jagodičevje, chia semena, ovseni kosmiči, ječmen in kvinoja.

Jejte počasi

Ste vedeli, da napihnjenost lahko povzroča tudi hitro prehranjevanje? V tem primeru med jedjo goltamo tudi zrak. Ravno zato je še toliko pomembneje, da se prehranjujete čim počasneje. Vsak grižljaj temeljito prežvečite in med jedjo – če se le da – ne govorite preveč.

Če boste jedli precej počasneje, boste tudi pojedli bistveno manj, saj boste prej imeli občutek sitnosti v želodcu. To pa je vsekakor še eden od večjih plusov v prizadevanju za hujšanje oziroma za ohranjanje vaše telesne teže.

Bodite čim bolj aktivni

aktivnost

Vemo, da gibanje zelo spodbuja samo prehrano pa tudi potovanje hrane po črevesju. Obenem olajša sproščanje plinov iz vašega telesa. Hoja in tek sta zato lahko odlični rešitvi, ki vas daje napihnjenost.

Več o odpravljanju napihnjenosti pa si lahko preberete v prispevku.