Rhodiola ali rožni koren je že nekaj časa poznan tudi pri nas kot izjemno zdravilna rastlina, ki podpira naše telo pri različnih procesih. Izvira iz arktičnih predelov, kjer ostri vremenski pogoji še okrepijo njeno moč, uporabljamo pa korenino. Je adaptogena oziroma naravno odpravlja neravnovesja. Da je Rhodiola hrana za sklepe in možgane ter da pomaga odpravljati utrujenost, stres, depresijo, izčrpanost, nespečnost in ščiti naše živčne celice pred poškodbami, so potrdile tako izkušnje v tradicionalni kitajski medicini, kot tudi znanstveniki z različnimi raziskavami. Če smo torej v zelo stresnem obdobju ali fizično izčrpani, bo Rhodiola ena izmed naravnih rešitev za naše težave.

 

Naj bo Rhodiola hrana za sklepe in druge dele telesa ter um

Rhodiola za sklepe

V kolikor se veliko ukvarjamo s športom, bo Rhodiola naš optimalen pomočnik, tako pri povečevanju telesne kondicije, kot tudi pri hitrejši regeneraciji po športu. Pripomore pa tudi k boljši prekrvavitvi in posledično k boljšim umskim funkcijam – z njeno uporabo lahko izboljšamo koncentracijo in pomnjenje. Njeni aktivni sestavini rosavin in salidrosid zmanjšujeta tesnobo in preprečujeta razvoj depresije pri ljudeh v dolgotrajnih stresnih situacijah. Ker pa zavira tudi povečevanje ravni hormona kortizola, ki povzroča razne nevšečnosti, kot je recimo slab spanec, utegnemo z njeno pomočjo ponovno najti miren sen.

 

Ustrezna raba

Glede odmerka, bodisi v obliki kapsul, tinkture ali posušenih delov, upoštevajmo priložena navodila za uživanje. Čeprav so stranski učinki redki, lahko prevelik odmerek povzroči glavobol, vrtoglavico ali nespečnost itd. Ravno tako ni primerna za nosečnice in doječe matere, preverimo pa tudi njeno uporabo glede na naša morebitna druga zdravila, kot so zdravila za diabetes ali proti visokemu krvnemu tlaku. Priporočena uporaba je 6 do 12 tednov, ko se pokažejo v celoti tudi vsi pozitivni učinki, za daljše obdobje od priporočenega pa sicer ni posebnih študij, vendar se posvetujmo z ustreznim strokovnjakom glede smiselnosti nadaljnjega uživanja.