Hiter tempo življenja nas pogosto postavlja v stresne situacije, neredno in neuravnoteženo prehranjevanje ter poseganje po različnih antibiotikih, kar lahko poruši ravnovesje dobrih bakterij v črevesni flori. In več kot 60% imunskega sistema se odvija prav v prebavilih.

Probiotiki so ene izmed koristnih bakterij v telesu oz. živi organizmi, ki prebavilom pomagajo pri presnavljanju zaužite hrane, sintetizaciji vitaminov, aminokislin in maščobnih kislin ter pomagajo pri gibanju črevesja. Nahajajo se v črevesni sluznici in so pomembni za normalno delovanje imunskega sistema. Za vse tiste, ki imajo mlečno intoleranco ali preprosto ne marajo mlečnih izdelkov, so na spletnem portalu Malinca na voljo probiotiki v kapsulah.

Kdaj jih je smiselno uživati?

Ko se zmanjša število koristnih bakterij v črevesju, se lahko pojavijo prebavne težave, kot so napihnjenost, napenjanje ali diareja. To ponavadi povzročijo virusne okužbe prebavil, jemanje antibiotikov, potovanja v daljne kraje, povečan stres ali uživanje določene hrane. V tem primeru so probiotiki in njihova redna uporaba prava rešitev za vzpostavitev ravnovesja v črevesju.

probiotiki malinca

Probiotiki se uživajo za zdravljenje že obstoječih težav ali kot preventiva. Na voljo so v fermentiranih mlečnih izdelkih ali kot prehranska dopolnila. Prednost slednjih je vnos večje količine bakterijskih kultur naenkrat, za povrnitev ravnovesja pa se uživajo dnevno vsaj 2 meseca.

Kako probiotiki delujejo?

Večina odpornosti in zmogljivosti imunskega sistema posameznika se odvija v gastrointestinalnem traktu, kjer se bori proti virusom, bakterijam in drugim škodljivim snovem, ki vstopijo v telo. Obstaja več vrst probiotičnih bakterij, ki pa morajo za zdravo telo biti vedno v ravnovesju in zadostni količini.

Ker probiotiki delujejo šele v črevesju in morajo skozi močno želodčno kislino, je pomembno, da so v pravi obliki in količini. Imunobiotiki, ki jih ponuja blagovna znamka Malinca, so prehransko dopolnilo v liofilizirani obliki, zavarovani s posebno kapsulo, zaradi česar se aktivirajo šele, ko prispejo v črevesje. V vsaki kapsuli je 20 milijard živih kultur, ki jih je najbolje jemati pred kosilom ali večerjo, saj s hrano probiotiki hitreje dosežejo črevesje.