Od trenutka, ko ste zagledali dve črtici, je vaše življenje obrnjeno na glavo. Čeprav je nosečnost za večino žensk prijetna in lepa izkušnja, pa se vsak bodoči starš kdaj pa kdaj sreča z zaskrbljenostjo in strahom pred rojevanjem otroka. Še posebej zadnjih nekaj tednov, ko vas na to vedno bolj opominja vaše telo, zato je priprava na porod bistvena, če želiš, da je rojevanje pozitivna izkušnja. Čeprav uživate v gnezdenju, nakupovanju oblačil in opremljanju sobe, pa vaš fokus naj ne bo samo na oblačilih in otroških predmetih. Priprava na porod vključuje tudi vašo psihično pripravljenost, na sprejemanje nove vloge in odgovornosti v življenju.

vaje za sproščanje nosečnic

Rojevanje ne rabi biti trpljenje

Mediji in pop kultura nam rojevanje predstavljajo kot nekaj najbolj groznega, kar lahko ženska doživi v življenju. Že res, da rojstvo otroka ne mine brez bolečine, vendar šele takrat ženska spozna svojo moč in česa je sposobna. Da je bolečine med rojevanjem čim manj, je pomembno, da je ženska sproščena. V kolikor je nosečnico strah, se v telesu namesto oksitocina tvori adrenalin, ki paralizira in zakrči telo ter povzorči še več bolečine. Bolj kot se nosečnica počuti sproščeno in varno, manj je možnosti za rezanje presredka, carski red in ostale zaplete. V tem primeru je priprava na porod je ključna, kamor sodi samo izobraževanje o poteku rojstva kot tudi urejanje psihe.

sprošćena nosečnica

Kako poteka priprava na porod?

Bolj kot se nosečnost bliža koncu, težje opravljate nekatera vsakdanja opravila, več gnezdite in urejate stvari za prihod dojenčka. Da, priprava na porod seveda zahteva nakup oblačil in pripomočkov, urejanje sobice in stanovanja, zahteva pa tudi vašo fizično in psihično formo. Da bo porod čimmanj boleč, poskusite biti kar se da aktivni s sprehodi, medtem ko počivate, preberite kakšno knjigo o rojevanju, podučite se o različnih položajih med rojevanjem, bolečini in lajšanju le-te, naredite porodni načrt in vanj vključite tudi partnerja, ki vam bo v veliko podporo, v veliko pomoč pa vam je lahko tudi online priprava na porod, ki jo vodijo izkušene babice, doule in svetovalke.

nosečnica piše to-do list