Občutki žalost, samote in tudi depresije so normalni čustveni odzivi na naše okolje. V večini primerov trajajo nekaj dni do nekaj tednov, vendar sčasoma izginejo. To je naraven odziv telesa in uma na raznovrstne življenjske težave, ki so dostikrat nepričakovane. Ko pa se ujamemo v neprekinjen krog slabega počutja in občutka nemoči, pa to hitro prične vplivati na našo zmožnost, da živimo normalno in aktivno življenje. Ravno zaradi tega je dobro, če so nam poznani znaki depresije, saj bomo tako lahko hitreje poiskali pomoč in razrešili vzroke težav, ki nas bremenijo.

Kdaj poiščemo pomoč psihoterapevta?

Kaj so znaki depresije? Če dalj časa ne prepoznamo, se žal lahko fizično manifestirajo v našem telesu. To so lahko bolečine v kosteh in mišicah, razna vnetja, slaba prebava in še mnogi drugi. To je tudi razlog, da se čim prej zavedamo, da je nekaj narobe. Najbolj opazni simptomi depresije so naslednji:

  • Stalna utrujenost
  • Težave s koncentracijo, spominom in neodločnostjo
  • Občutki krivde, nemoči in ničvrednosti
  • Splošen pesimistični pogled na svet
  • Nezainteresiranost za hobije
  • Težave s spanjem (preveč ali premalo spanja)
  • Prevelik ali premajhen apetit
  • Samomorilne misli
  • Težave s prebavo

Če opazimo katerega od zgoraj naštetih znakov, lahko obiščemo svojega splošnega zdravnika, ki nam bo nadaljnje svetoval. Žalostno dejstvo pa je to, da več kot polovica vseh ljudi, ki trpi za znaki depresije, ne prepozna, da je nekaj narobe.

Zdravljenje s psihoterapijo

Najboljši način zdravljenja depresije je s pogovorom s psihoterapevtom. On nam bo pomagal raziskati vzroke, ki nam povzročajo težave v našem življenju. V veliki večini primerov se ne znamo soočiti z raznimi situacijami v našem življenju, kar nam povzroči, da se pričnemo zapirati vase in razvijemo simptome depresije.

Naš psihoterapevt bo v sodelovanju z nami razvil strategije in orodja, ki jih lahko uporabimo, da pričnemo obračati naše življenje na bolje. V večini primerov zdravila sploh niso potrebna, vendar se nam jih lahko vseeno predpiše.

Naše mentalno zdravje je izrednega pomena

Prej smo omenili, da se znaki depresije lahko pokažejo tudi v fizični obliki. To se zgodi takrat, ko dalj časa trpimo, brez zdravljenja. Tako lahko naši odnosi v službi, družini, pri partnerju in drugje pričnejo propadati. Pogovor s profesionalnim svetovalcev o duševnem zdravju je ključnega pomena, da preprečimo, da se nam stanje poslabša. Na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si lahko najdemo vrhunsko pomoč s srečevanjem z depresijo.