Esencialna maščobna kislina omega 3 vsebuje EPK in DHK kislino. Telo ne zmore proizvajati teh kislin samo, vendar jih moramo v telo vnesti s prehrano. To bi pomenilo, da moramo na dan pojesti približno 100 gramov skuše, kar lahko predstavlja težavo veganom, ki rib ne jedo. Na drugi strani tudi vsi ostali le s težavo zadostijo dnevnim potrebam po nenasičenih maščobah, zato so na voljo kakovostna prehranska dopolnila.

Na spletni strani https://www.zurnal24.si/zdravje/za-koga-je-omega-3-se-posebej-pomemben-346412 lahko pridobite dodatne informacije o tem, kako omega 3 vpliva na telesno in duševno zdravje in kateri prehranski dodatki v kapsulah so na voljo, ki ne vsebujejo ribjega olja, temveč so pridobljeni iz morskih alg, ki nudijo varen, najčistejši in bogat vir EPK in DHK maščobnih kislin.

Kako vegani pridobijo omega 3 maščobe, saj ne jedo rib?

Večina prehranskih dodatkov, ki vsebujejo omega 3 maščobe, je izdelana iz ribjega olja. Pri tem se pojavi težava za vegane, ki rib ne jedo in zato tudi ne uživajo ribjega olja. Na splošno pa se je pri nakupu potrebno pozanimati tudi o tem, ali so ribe gojene v kontroliranem okolju, saj so morja in vode onesnažene in ribje olje lahko vsebuje težke kovine in toksine.

Vegani sicer jedo semena in oreščke, ki imajo visoke vsebnosti alfa linolenske kisline, vendar pa vsebujejo zelo malo EPK in DHK kislin. Na srečo obstajajo prehranska dopolnila, kjer je omega 3 pridobljen iz morskih alg iz kontrolirane pridelave. Posebna vrsta morskih alg vsebuje enako količino EPK in DHK kislin kot ribje olje. To je tudi za okolje in človeško zdravje najbolj trajnostna rešitev.

Dodatki omega 3 za aktivne ljudi in športnike

Športniki in tisti, ki se aktivno ukvarjajo z vadbo, se soočajo s pomanjkanjem omega 3 esencialnih maščobnih kislin, saj pri povečanih telesnih obremenitvah prihaja do prekomerne tvorbe prostih radikalov, kar sproža vnetne procese in oksidacijo. Esencialne maščobe pa pomembno vplivajo na zmanjšanje vnetnih procesov, ki dolgoročno lahko vodijo v različne bolezni.

Zato se športnikom priporoča jemanje omega 3 dodatkov k prehrani. Le tako se je telo sposobno boriti proti vnetnim procesom in oksidaciji. Tudi mišice dobijo več kisika, na arterijah pa ne nastajajo obloge. Poleg omega3 pa je zelo pomemben prehrambeni dodatek vitamin d3, ki je ključnega pomena pri številnih procesih. V kolikor vas zanima kje vse se nahaja pa lahko preberete tukaj – https://www.krasnja.si/kje-se-nahaja-vitamin-d3-v-vecjih-kolicinah/