Izbira otroških oblačil nikakor ni mačji kašelj, še posebej ne izbira zimske bunde, ki je ključnega pomena za brezskrbno preživljanje hladnejših dni v letu. Od otroške bunde pričakujemo veliko, še posebej pa bodo zahtevni malčki, ki bodo oblačilo dodobra preizkusili v vseh mogočih razmerah. Nujno je torej najti kakovostno bundo, s katero ne bo treba iskati izgovorov za preživljanje prostega časa na svežem zraku.

Prva naloga otroške zimske bunde je vsekakor ta, da kljubuje nizkim zimskim temperaturam. Ta prioriteta lahko v nekaterih primerih upraviči nekatere pomanjkljivosti bunde, običajno pa je pri kakovostnih oblačilih le bolj poudarjena in ne prinaša slabih posledic. O učinkovitosti ohranjanja toplote bunde odločajo predvsem plasti, ki jih oblačilo vključuje. Sodobne bunde imajo več plasti tkanine, med katerimi so različna naravna ali umetna polnila. Značilen primer so puhovke, ki so polne naravnega puha in perja, saj se ravno ta material odlično obnese pri zadrževanju toplega zraka. Nič manj učinkoviti niso nekateri umetni materiali, ki so bolj pogosti v bundah nižjega cenovnega razreda. Treba pa je paziti na to, da ni bunda zaradi plasti in polnil okorna in nerodna. Otroci bodo negodovali nad omejeno gibljivostjo, saj mora tudi njihova bunda dopuščati fleksibilnost pri igri ali športu na prostem.

Pomembno je tudi to, da je otroška zimska bunda narejena iz trpežnih materialov. Nenazadnje govorimo o uporabnikih, ki svoja oblačila podvržejo precejšnjim obremenitvam. Padci, udarci in praske ogrožajo zunanjo plast oblačila, ki mora biti na takšne dogodke dobro pripravljena. Spet se izkaže, da je smiselna izbira zimske bunde iz višjega kakovostnega razreda.

Zgoraj napisano v večini velja tudi za bunde za odrasle. Imajo pa otroški modeli nekatere specifike, na katere moramo biti pozorni. Predvsem dejstvo, da bodo otroci bundo hitro prerasli, lahko povzroči preglavice. Oblačilo pride v poštev le v zimskem času, v letu dni pa lahko otrok zelo zraste. Je smiseln nakup kakovostne (in drage) zimske bunde, če bo v uporabi le sezono ali dve?