Les je obenem močan material, a tudi tak, ki se hitro obrabi, zato potrebuje precej zaščite, če želimo obdržati njegove lastnosti. Premazi za les predstavljajo eno najpomembnejših varoval v tem pogledu. Sestavljeni so iz akrilnih smol in pigmentov, nanašamo jih s čopiči ali z brizganjem, preverimo pa, ali so okolju prijazni, nevnetljivi, hitro sušeči ter vodoodbojni. Z njimi lahko premažemo okna, vrata, ograje, igrala, ute ipd. Priporočljivo je, da najprej nanesemo tudi razne osnovne zaščitne pripravke, ki se morajo dobro posušiti, kar lahko traja nekaj dni ali pa celo nekaj tednov, lahko pa že v osnovi kupimo termično obdelani les, ki ga ponujajo nekatera podjetja.

premazi za les1

Kako se lotimo nanašanja?

Površina mora biti suha, očiščena ter obrušena, dela pa se lotimo v toplem vremenu, ko doseže termometer med 15 do 22 stopinj Celzija (nikoli pa na direktnem soncu ali ko je megleno). Izjema so nekateri odtenki lazur, ki zahtevajo nanos pri višjih temperaturah od slednje navedene. Premazi za les so lahko brezbarvni ali pa na voljo tudi v različnih barvah, s čimer dodamo objektom poseben izgled: od belih, rumenih in sivih do rjavih, rdečkastih, antracitnih in črnih. Vselej se najprej zaščitimo z rokavicami in ustreznimi očali, poskrbimo pa tudi za dihala in druge dele izpostavljene kože. Premazi za les morajo biti porazdeljeni čim bolj enakomerno, v 2 ali 3 slojih in vsaj med 200 do 250 g/m².

barve za les1

Kako ravnamo po premazovanju?

Po uporabi orodje dobro očistimo z vodo ter čistilnim sredstvom, preprečiti pa moramo kakršenkoli izliv v reke ali potoke ter podtalnico. Počakati moramo vsaj 6 ur, najboljše pa več, da obdelane površine lahko izpostavimo vremenu. Premazi za les ne smejo biti izpostavljeni nizkim temperaturam oziroma nižjim od 5 stopinj Celzija, hranimo jih vedno v tesno zaprtih posodah, uporabiti pa jih moramo v roku dveh let.