Vsi novopečeni podjetniki se na samem začetku bolj ukvarjajo z administracijo in urejanjem najbolj nujnih stvari in čisto vsi so na samem začetku najbolj prestrašeni, če bodo naredili vse prav in kakšna kazen sledi v primeru napake. A če si že na samem začetku poiščete računovodstvo, vam bo vse skupaj veliko lažje, saj bodo že tam poskrbeli za najbolj zapletene stvari, med katere sodi tudi obračun plač. Zdaj za kakšno majhno podjetje, kjer je na samem začetku zaposlena le ena oseba ali pa morda dve, tri, štiri ali pa pet ljudi, ni problema, bo tudi računovodstvo obračun plač pripravilo dokaj hitro, pa tudi strošek za obračun plač praviloma ne bo zelo visok.

Kaj pa v primeru večjega števila oseb? špica

Vse je odvisno od vaše izbrane računovodje. Pri nekaterih število zaposlenih do nekje deset ne prinaša dodatnih stroškov, pri drugih pa računovodja za vsakega zaposlenega zviša mesečni račun. Pri tem je treba dodati, da tudi podjetnik s pripravo vseh podatkov za obračun plač pri zaposlenih do števila deset nima prav velikega dela in je v tem primeru zagotovo najbolj smiselna odločitev za ročni obračun plač. Ko pa računovodstvo tako dvigne mesečni račun, kot tudi podjetje porabi preveč časa, pa se je veliko bolje odločiti za programski obračun plač, ki se ga združi z evidenco delovnega časa, po možnosti in po potrebi pa tudi s potnimi nalogi in ostalimi dejavniki, ki vplivajo na višino plače.

Vedno pretehtajte več opcij

Glede na to se vam vsekakor vedno splača pretehtati več opcij, da najdete tisto, ki je za vas cenovno najbolj ugodna, pri tem pa je treba upoštevati čisto vse faktorje. Obračunavanje in priprava plačilnih list enostavno ne sme biti opravilo, zaradi katerega izgubite nekaj delovnih dni na mesec, če pa obstaja rešitev, s pomočjo katere do zapravljenih dni ne bo več prihajalo, temveč se boste raje usmerjali v delovno storilnost.