Poganjalec je predmet, podoben majhnemu kolesu, ki je namenjen otrokom. Poganjalec je lahko izdelan iz različnih materialov, na primer imamo tudi leseni poganjalec, pa plastični poganjalec … Vsak je sestavljen iz naslednjih sestavnih delov: najpomembnejši del sta dve kolesi, ki sta povezani z lesenim ogrodjem. Vsak leseni poganjalec je tudi opremljen s sedežem, na katerem bo otrok udobno sedel. Tudi upravljanje poganjalca ne bo težavno za otroka. Krmilo, ki ga ima, je namreč lahko vodljivo. Izjemno koristen in zabaven pripomoček je že leta 1818 izdelal Karl Drais.

Leseni poganjalec je mašina za tek

Lahko bi rekli, da je leseni poganjalec nekakšno predkolo, predhodnik kolesa. V nasprotju s kolesom nima pedal, kljub temu imata kolo in leseni poganjalec skupno lastnost, in sicer oba poganja človeška moč, vendar se pri kolesu goni, poganjalec pa se poganja prav tako s pomočjo, a ne z gonjenjem, potiskanjem pedala, ampak s tekom. Slednje je nakazalo že nemško ime za leseni poganjalec »laufmaschine«. S poganjalcem iz lesa bo otrok tekal okoli, ali zunaj v naravi ali pa tudi v notranjosti, seveda v obeh primerih pod nadzorom staršev ali stari staršev ali katere koli odrasle osebe, ki je bila zadolžena, da pazi na otroka.

Je bolje leseni poganjalec ali konjiček?

Angleški izraz za leseni poganjalec, ki otrokom prinese toliko veselja in hkrati sredstvo za porabljanje energije, ki je ni mogoče izčrpati, je »dandy-horse«. Angleško poimenovanje poganjalca je veliko bolj prikupno kot nemški izraz, ki dobesedno pomeni mašina ali stroj za tek. Poganjalček je bil priljubljen že v začetku devetnajstega stoletja, zato ni otroška igrača – izdelek – ki bi bil nekaj novega pod soncem, lahko pa rečemo, da je bilo na novo odkrito, kako koristen in zabaven je. Tudi danes je otroški poganjalec iz lesa lahko predhodnik kolesa, a na drugačen način. Preden se otrok začne učiti voziti kolo, ga je dobro posaditi na poganjalec.