Pogradi so še posebej primerni za naše malčke. Še preden pa se odločimo za njihov nakup, pa je potrebno razmisliti o treh zelo pomembnih dejavnikih, ki bodo vplivali na končni rezultat kupljenega izdelka.

Pred nakupom pograda se morate vprašati, kakšne potrebe imajo vaši malčki, koliko prostora imate na razpolago, pri tem je pomembna predvsem višina stropa, ter koliko denarja ste pripravljeni odšteti za tak kos pohištva. Ugotovili boste, da je na trgu veliko število različnih vrst pogradov in da odločitev za pravega vendarle ne bo tako lahka, kot se morda zdi na prvi pogled.

Vrsta pohištvenega materiala

Les ali kovina sta materiala, ki se v osnovi najbolj pogosto uporabljata za izdelavo tega pohištvenega elementa. Oba imata seveda svoje prednosti in tudi slabosti. Za les na splošno velja, da je zelo priljubljen material, saj je vsestranski in enostaven za oblikovanje. Poleg tega ponuja čvrsto konstrukcijo, ki zdrži mnogo let. Manj pogosti so kovinski okvirji pogradov, vendar to ne pomeni, da so slabši. Na prvi pogled delujejo celo manj robati, lažji, bolj odprti in za nekatere bolj zračni.

Oblika pograda

Ko se boste odločili za vrsto materiala, sledi korak, pri katerem se boste morali odločiti za njegovo obliko. Mnogi menijo, da je to najpomembnejši korak, saj boste z obliko določili, kje in kako bo ležišče stalo in kakšna bo njegova funkcionalnost.

Na razpolago imate dve glavni možnosti izbire oblike. Prva je ta, da je dizajn pograda lahko zasnovan zelo minimalistično. To pomeni, da je preprosto ena postelja postavljena pod drugo. Pogradi ali nadstropne postelje so ravno zato dobili takšno ime. Druga možnost pa je ta, da so pogradi zasnovani tako, da vključujejo še omare, predale in pisalno mizo. Seveda vam bodo takšne vrste pogradov na koncu zavzele bistveno več prostora, a če velikost sobe to omogoča, potem lahko vse te dodatne možnosti seveda izkoristite.

Posebna vrsta pograda

Ena od vrst pograda se imenuje futon. O njem govorimo takrat, ko je zgoraj postavljeno ležišče, spodaj pa zofa, ki jo po potrebi prav tako lahko raztegnemo v ležišče. Taka oblika se zelo dobro obnese v sobi, v kateri uporabljamo televizor ali kje veliko posedamo.

L-postavitev pograda

Če imajo vaši otroci dovolj veliko sobo, potem so pogradi v L-postavitvi zelo primerna izbira. Postelji sta ena na drugo postavljeni pravokotno. Spodnja postelja je za otroka tako veliko manj utesnjujoča.