Domovi, kot so stanovanja in hiše, niso edini objekti ali deli objektov, v katerih je kuhinja izrednega pomena. Kakovostne moderne kuhinje so glavni del restavracij. Restavracije, ki ponujajo kosila in večerje brez kuhinje, niso nič. Najboljše restavracije imajo moderne kuhinje v pravem smislu besede »moderen«, in sicer najboljšo opremo, to je delovnimi pulti, izdelanimi iz nerjavečega jekla, najboljšimi vgradnimi pečicami, velikimi hladilniki, prav tako v moderni srebrni barvi, štedilniki z več kuhalnimi conami in še več. Beseda moderno namreč ima več pomenov. Z izrazom moderne kuhinje se lahko poimenuje takšne kuhinje, katerih sestavni del je moderna oprema.

Moderne kuhinje in vgradna oprema

Moderna oprema naredi moderne kuhinje. Pod to moderno opremo spadajo moderni štedilniki, ki jih je mogoče dobiti v črni ali srebrni barvi in so vgradni. Skorajda ni več mogoče dobiti prostostoječega štedilnika, ki očitno naj ne bi bil del moderne kuhinje. Tudi pohištvo je prilagojeno, tako da gre naprej s tehnologijo. Tako je obvezen del vgradni štedilnik. Ta je lahko plinski ali električni ali indukcijski. V restavracijah se morda bolj odločajo za plinskega, saj se na plinskem, pa tudi indukcijskem, štedilniku obrok najhitreje skuha. V domovih se ljudje odločajo za vrsto štedilnika, ko preverijo, s katerim bo poraba plina ali elektrike manjša, s katerim bodo stroški nižji, kar je zelo odgovorno in razumno.

Moderne kuhinje v modernem slogu

Z izrazom moderne kuhinje pa se pogosto misli na obliko kuhinjskega pohištva, postavitev kuhinjskega pohištva, barve kuhinjskega pohištva, barve sten v kuhinji, obliko in vrsto svetil v kuhinji, okrasne dele v kuhinji, dele, ki naj bi bili uporabni, a so hkrati tudi okrasni, višino, širino in globino kuhinjskega pohištva in še več. Vsak čas ima nekakšne trende, ki so značilni za določeno obdobje. Moderni časi, ki od človeka zahtevajo, da se prilagodi tempu svetlobne hitrosti, hkrati človeku na nek način omogočajo, da se je mogoče prilagoditi, in to tudi na tak način, da je poleg vseh drugih predmetov prilagojeno tudi kuhinjsko pohištvo.