Ker je namen tega prispevka pomagati starejšim, naj začnem s citatom enega od njih: “Moje roke so videti tako stare. Nočem, da jih ljudje vidijo!” To je žalostno, vendar me je spodbudilo k razmišljanju, zakaj ne skrbimo za svoje nohte? Pri delu vendar nabiramo mikrobe in umazanijo, ki lahko povzročijo težave nohtom. Da ne omenjamo, v kakšni zadregi so starejši ljudje, če njihovi nohti niso pravilno negovani. Manikura na domu je preprost način, kako poskrbeti, da bodo vaši nohti ostali čisti in brez bakterij. Več o tem na povezavi https://www.cco.si/pomoc-na-domu/.

Pri negi nohtov so pomembna naslednja orodja

Dokler so orodja čista, je to vse, kar je pomembno. Manikura na domu uporablja naslednja orodja:

  • Pila za brušenje in piljenje nohtov
  • Rezalnik za kožico ob nohtih za odstranjevanje odvečne obnohtne kožice
  • Separator za prste za zaščito prstov pred obarvanjem
  • Škarjice za nohte
  • Vatirana palčka za čiščenje umazanije pod nohti
  • Odstranjevalec laka za nohte za čiščenje rok in nohtov pred začetkom urejanja
  • Olje za obnohtno kožico za ohranjanje vlažnosti kožice
  • Povoji za prste (neobvezno), če se bojite, da se vam bo med manikuro na prste nabral lak za nohte.

Kdaj in kako se izvaja manikura na domu?

Najprej se prepričajte, da imate dovolj kratko pristrižene nohte. Če niso, uporabite ustrezne škarjice za nohte in jih postrižite čim bližje konicam prstov (blizu, vendar ne preblizu). Vedno se prepričajte, da strižete čiste in ravne linije ter da to za vas ni boleče. Šele nato lahko nadaljujemo z urejanjem. Pred začetkom temeljito očistite roke in nohte z milom ter jih posušite.

Za začetek lahko na te nadležne obnohtne kožice nanesete nekaj olja, da jih navlažite, da jih pozneje ne boste razdražili. Glavni del te storitve je piljenje nohtov, da so gladki in enakomerni. Nato se uporabi maska, ki očisti in navlaži obnohtno kožico in roke na splošno. Nato bodo nohti polirani, s čimer bodo odstranjene vse površinske nepravilnosti na nohtih. Na tej točki lahko dodate barvni lak. Običajno so dražje od povprečnega tretmaja, saj so zasnovane tako, da so daljše in temeljitejše.

Nisem ljubiteljica lakiranja nohtov z navadnim lakom, ker se mi vedno zdi, da se nohti zdrobijo, še preden se lak posuši, ne glede na to, koliko slojev ali kateri vrhnji lak uporabim (vključno s prozornim hitro sušečim se lakom). Namesto tega sem si nohte začela urejati z gel laki, ki trajajo bistveno dlje kot običajni laki. Težko je na primer zagotoviti, da je na vsakem nohtu enaka količina laka, ne da bi pri tem pustila proge ali uporabila preveč ali premalo laka.

Kako pogosto se izvaja manikura na domu?

Najbolj idealno je, da se izvaja na dva tedna. Po manikuri se morate izogibati težjim opravilom, kot sta pomivanje posode ali delo na vrtu, vendar se lahko brez težav tuširate in umivate lase. Obstajajo pa določene pomanjkljivosti. Kemikalije, ki se uporabljajo za roke, lahko dražijo občutljive vrste kože, zato se vedno prepričajte, da se uporabljajo izdelki vrhunske kakovosti.

Manikura na domu je učinkovit, a preprost način za zagotavljanje lepo negovanih rok in nohtov. Če razmišljate o tem, da bi si jo naredili, je najbolje, da najprej preverite izvajalce v svoji okolici, preden se dogovorite za termin.