Pri telesni aktivnosti lahko veliko gibanja opravimo stoje in samostojno, obstaja namreč precej vaj z uporabo lastne teže za različne dele telesa. Lahko pa si pomagamo tudi z različnimi pripomočki, ki ciljajo na točno določen del telesa, ki nam dela preglavice ali pa ga želimo dodatno ojačati. Ker je trebuh ena naših najbolj šibkih točk, velja razmisliti o orodju, ki nam lahko pomaga izboljšati njegovo stanje. Eden takih je vadbena klop za trebušnjake, pri kateri lahko nastavljamo naklon in s tem tudi obremenitev trebušnih mišic. Primer si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://www.fitnesshop.si/izdelek/vadbena-klop-za-trebusnjake-tunturi-ab20/

vadbena klop1

Vadbena klop za trebušnjake kot naš pomočnik

Dobra vadbena klop za trebušnjake mora imeti močno konstrukcijo, da vzdrži našo težo (npr. do 120 kg), ter biti takih dimenzij, da se lahko udobno namestimo. Poleg tega mora biti stabilna, da se ne premika, ko vadimo na njej, kar je pogostoma težava. Imeti mora nastavljivo višino opore za noge, da nam lahko ustreza ne glede na to, kako visoki smo. Pripravno je tudi, če jo lahko zložimo ter pospravimo na mesto, kjer ne bo zavzemala veliko prostora. Da bomo od nje lahko dobili najboljše, si pripravimo načrt in začnimo postopoma. Dolge neaktivnosti ne more odtehtati preveč ambiciozen plan, zato moramo pristopiti k temu z zmernimi pričakovanji.

vadbena klop

Pametna raba

Vsaka telesna aktivnost predstavlja obremenitev za telo, zato je vedno ključno učinkovito nekajminutno ogrevanje na začetku ter raztezanje na koncu, da ne tvegamo poškodb, samo izvajanje pa mora biti brez bolečin ter pritiska, ki bi bil večji od naših zmožnosti. Tudi uporaba pomagal, kot je vadbena klop za trebušnjake, mora biti racionalna in primerna našemu stanju, saj nobeno pretiravanje ne pripomore k zdravemu telesu, še posebej če imamo že obstoječe poškodbe. Izberimo taka, ki bodo pripomogla k izboljšanju naše postave ter zdravju na varen način in bodo praktična.