kolesarska opremaTako cestno kot tudi gorsko kolesarstvo sta sicer povsem varna športa, vendar le do mere, ko ste počasni, ko se ne vozite hitro in s tem ne tvegate prav ničesar. Seveda je lahko cestno kolesarstvo tudi nevarno pri počasni vožnji zaradi vseh ostalih udeležencev v prometu, ki kolesarje kaj hitro spregledajo. Zato je vsekakor priporočljivo, da poskrbite tudi za svojo varnost. Za otroke zakon tako ali tako določa nujno uporabo čelad do 14. leta, vendar pa kljub temu, da za odrasle zakon tega ne določa, je uporaba vsekakor še kako smotrna.

Za kolesarstvo pa ni le čelada smiselna, je tudi primerno oblačilo in odsevniki

Čelada je že marsikateremu kolesarju rešila življenje in je tudi dokazano vsekakor smiselna. Ampak je pa čelada za kolesarstvo smiselna bolj ali manj zaradi tega, da prepreči poškodbe glave ob padcu, katere pa se tudi da preprečiti v nekaterih primerih, in sicer v tistih, do katerih pride zato, ker nas drugi udeleženci v prometu niso opazili. Zato poskrbite tudi za to, da boste nosili opazna oblačila, nikakor kakšna siva ali pa zelena oblačila za kolesarstvo niso priporočljiva. Še najboljše so fluorescenčne rumene, zelene ali pa oranžne barve, saj so le – te še najbolj opazne in s tem bistveno zmanjšate možnost, da bi vas kateri udeleženec v prometu spregledal. Prav tako pa je priporočljivo, da imajo oblačila in čevlji tudi odsevnike, da vas vozila opazijo tudi v mraku ali temi, če se vračate prepozno domov.

Zavedajte pa se, da je kolesarstvo res zdrav in prijeten šport, ste pa kolesarji zelo ranljivi udeleženci v prometu, zato vi pazite na ostale udeležence in si s tem povečajte možnost, da boste obdržali celo glavo, nikakor pa ni priporočljivo, da se z ostalimi kolesarji ne vozite vzporedno po vozišču, temveč eden za drugim, saj so nekateri vozniki tako agresivni, da niti ne zmanjšajo plina ob prehitevanju kolesarjev, pa čeprav  jim gre nasproti drugo vozilo.