Dobro je vedeti, v kakšnih količinah in kje se nahaja vitamin D3, saj je snov ključnega pomena pri številnih procesih, ki se odvijajo v telesu. Pozitivno vpliva na normalno absorpcijo fosforja in kalcija ter prispeva k ohranjanju zdravih kosti in zob ter igra pomembno vlogo pri delovanju mišic in imunskega sistema.

Več o tem, kakšne posledice prinaša pomanjkanje snovi v telesu in kje se nahaja vitamin D3 v prehrani in drugod, lahko preberete na naslovu https://siol.net/trendi/zdravo-zivljenje/kaj-je-in-kje-se-nahaja-vitamin-d3-528935. Na tem naslovu lahko preberete tudi sestavine in druge informacije o prehranskem dopolnilu v kapsulah, ki ga proizvaja podjetje Malinca.

 

Kje se nahaja vitamin D3 v naravi?

 

Snovi skorajda ni mogoče sintetizirati oziroma proizvesti z uporabo umetnih snovi, saj je snov mogoče najti samo v naravi. V prvi vrsti je tu prehrana, kot so jajca, maslo, ribe in maščobni del živalskih jeter. Na žalost, pa je v teh živilih zastopanost snovi zelo majhna, zato bi morali pojesti zares ogromno število jajc na dan, da bi lahko zadostili potrebam.

Mnogo bolj učinkovit vir v naravi je sonce. Z nastavljanjem kože sončnim žarkom, lahko dobimo v telo precej snovi, pri čemer UVB žarki prodrejo v kožo in v plasteh spodbudijo nastajanje snovi na naraven način. Na drugi strani nas sonce lahko opeče in pusti posledice na koži, zato je potrebno nameniti pozornost zaščiti.

 

Kje se nahaja vitamin D3 v največjih vsebnostih?

Daleč največjo količino snovi lahko najdemo le v prehranskih dopolnilih, saj gre tu za koncentrirane visoke vrednosti, ki jih običajno zadrži ena kapsula, ki zadostuje potrebam po dnevnem vnosu. Prehranska dopolnila so zato učinkovita, na drugi strani pa tudi varna in priročna za uporabo.

vitamin d3

Jelenov lišaj oziroma vrsta lišaja Cladonia rangiferina nudi odgovor na vprašanje, kje se nahaja vitamin D3 v največjih vsebnostih. Prehransko dopolnilo s tem lišajem proizvaja in prodaja tudi Malinca spletna trgovina. Prednost je tudi v tem, da se jelenov lišaj kot naravna oblika snovi zelo dobro absorbira v telesu.