Vedeti moramo, da toplotna črpalka ni primerna za prav vsako hišo. Pred nakupom toplotne črpalke je potrebno dobro premisliti kakšna toplotna črpalka bo najbolj primerna za našo hišo. Vsak se mora pred nakupom in montažo toplotne črpalke zavedati, da je v prvi vrsti pomembno to, da ima naša hiša dobro toplotno izolacijo.

Če le tega nima potem s tem ne bomo privarčevali skoraj nič denarja. To pa zato, ker na neizolirane oziroma slabo izolirane hiše se potem porabi preveč elektrike. Je pa tukaj tudi res, da je pri takšni hiši tudi poraba kurilnega olja velika. Tukaj pa se pojavi vprašanje ali je boljše, da se kupi toplotna črpalka ali pa to, da se najprej dobro izolira hiša, se pravi z novo fasado in potem se komaj vgradi toplotna črpalka. Slednja možnost je najboljša, če vam le to dopuščajo finance. Če se vam zdi prevelika investicija z novo izolacijo hiše in s tem posledično nove fasade in potem še kupiti toplotno črpalko, naj vas to ne skrbi preveč.

Prvo je najboljše, da se naredi nova fasadna izolacija, ki vam bo že pokurila manj kurilnega olja, kot stara in se potem počasi nabere denar s katerim lahko potem tudi kurilno olje zamenjamo s toplotno črpalko. Ta način je še najboljši, ker če se takoj odločimo za toplotno črpalko nam bo le ta porabljala preveč elektrike, kar nam bo posledično višalo mesečni račun za elektriko in bomo na koncu porabili toliko za elektriko, kot smo prej za kurilno olje.