Kolikokrat se vam je že pripetilo, da ste za službo ali za kakšno pomembnejšo osebno prejeli besedilo v angleškem jeziku? Čedalje več nas angleško razume vsaj na osnovnem nivoju, včasih pa se je potrebno odločiti za prevajanje angleščine. To storitev ponujajo številna podjetja, ki pa imajo tudi različne dodatne storitve. Če se odločite za prevajanje angleščine, lahko dodatno izberete tudi lekturo, s čimer bo prevod še kvalitetnejši in primernejši npr. za objavo. Če prevod potrebujete za lastno razumevanje, lektura morda ne bo potrebna in prevajanje angleščine lahko prevajalec opravi brez pomoči lektorja.

Kako pomembna je lektura za prevajanje angleščine?

Prevajanje na splošno je zelo zahtevna panoga, saj mora prevajalec biti tako strokovnjak za področje, ki ga prevaja, kot tudi za jezik, v katerega prevaja. To pomeni, da bi moral poznati vse jezikovne posebnosti ciljnega jezika kot tudi tehnične podrobnosti same vsebine besedila. To velja tudi za prevajanje angleščine. Lektor v tem pogledu prevajalca razbremeni, saj se lahko prevajalec osredotoči predvsem na vsebinsko plat, lektor pa bo poskrbel, da bo prevod tudi slovnično brezhiben za morebitno objavo besedila oziroma za kakršenkoli drug namen, kjer je jezikovna brezhibnost besedila ključnega pomena.

Kdaj se naj torej odločim za lekturo?

Recimo, da ste se za prevajanje angleščine odločili, ker niste razumeli nekega besedila pri raziskovanju. Pomembno je, da zadevo razumete vi ali nekdo, s komer se sporazumevate na osebnem nivoju in ne bo pomembno, če ni uporabljen slovnično najbolj pravilen vrstni red besed v stavku ali pa morda manjka kaka vejica v vrinjenem stavku. V tem primeru lahko prevajanje angleščine opravi prevajalec brez lektorjevega pregleda. Če pa ste se odločili za prevod življenjepisa, ki ga bo pregledal vaš potencialni delodajalec, boste želeli narediti dober vtis in poskrbeti, da bo dokument brezhiben. V takem primeru pa je za prevajanje angleščine smiselno dodati tudi storitev lekture, ki je zelo pomembna za prevajanje Dominatus pa je eno od boljših podjetij, ki ponuja prevajanje angleščine z lekturo.