Pravila nakupovanja na dražbi so dokaj enostavna. Res je, da je seveda vse tudi odvisno od dražbe do dražbe, kajti pogoji za udeležbo se lahko razlikujejo od ene do druge, pa vendar veljajo določena osnovna pravila enako za vse dražbe. Tako je dražba organizirana in napovedana nekaj časa pred izvajanjem, zato da imamo možnost zbrati vse in se je udeležiti.

Kaj vse moramo storiti za udeležbo in sodelovanje

Če smo našli predmet, ki je predmet dražbe in bo kmalu ta tudi izpeljana, je edino pravilno, da se je udeležimo. Če smo nekoč menili, da tovrstni dogodki in priložnosti niso za nas, pa je mogoče čas, da to spremenimo in poskusimo srečo. Tako se lahko na dražbo prijavimo enostavno. Seveda pa moramo najprej poskrbeti, da imamo na voljo finance, da v primeru nakupa lahko plačamo predmet. Za to bomo imeli na voljo običajno nekaj dni. In se tako moramo odločiti, koliko bomo pripravljeni za predmet odšteti. To se odločimo tudi na podlagi videnega in je prav, da si predmet pred dražbo ogledamo ter presodimo njegovo dejansko vrednost. Ker, ko je enkrat dražba končana in smo kupec, je kasneje lahko prepozno za reklamacije, saj smo imeli predhodno možnost ogleda. Torej, prijavimo se na dražbo tako, da zberemo vse potrebne dokumente in plačamo varščino. Pomembno pa je, da preverimo vse pogoje, kajti ni nujno, da so pri vseh dražbah enaki in se ravnamo po navodilih.

Zakaj se dražbe udeležiti

Odgovor, zakaj je lahko nekomu dražba dobra možnost, je seveda najbolj smotrn. To pomeni, da imamo možnost kupiti določen predmet po nizki ceni. Kupimo ga pa lahko le v primeru, če se dražbe tudi zagotovo udeležimo. In ker praktično ničesar s samo udeležbo ne izgubimo, nimamo razloga, da ne poskusimo in se ne potegujemo za želen predmet, seveda v okviru lastnih finančnih zmožnosti.