USB C kabel je nov standard za polnjenje in prenos podatkov za vse vaše najnovejše pripomočke. Ko ste že mislili, da bo Micro edini standard, ki jo bodo uporabljale vaše naprave, so razvijalci presenetili vse in predstavili popolnoma novo vrsto, imenovano USB C kabel. Nekatere najbolje prodajane elektronske naprave v letu 2016 so bile izdelane z uporabo te tehnologije, vključno s prenosniki, kot so na primer Applov model MacBook Pro. Zdaj, ko to tehnologijo uporablja vedno več podjetij, je skrajni čas, da ugotovimo, kakšne so njegove prednosti.

USB C kabel

Prednosti tovrstne tehnologije

Poleg tega, da s to tehnologijo polnite naprave veliko hitreje, s hitrostjo do 10 Gb/s, je največja prednost to, da imate obojestranski konec, kar pomeni, da lahko svoje pripomočke priključite enostavno in v trenutku. Morda bo za nekatere prehod s starega tipa A na novi tip C predstavljal težavo, vendar je to nujen korak, ki nam bo v prihodnosti nekoliko olajšal življenje. Nič več ne skrbite, da bi pripomočke priključili na nepravi način, saj jih je mogoče priključiti na poljuben način.

USB C kabel2

Slabosti standarda

Novi standard za USB C kabel je bil prvič objavljen na letnem Intelovem forumu razvijalcev v San Franciscu leta 2011. In od takrat je postal vroča tema. Standard je odličen za polnjenje, žal pa ni tako dober pri hitrosti prenosa podatkov. Največja hitrost je 5 Gb/s. To je hitrost, ki jo uporablja večina prenosnih trdih diskov in pomnilniških kartic, vendar je počasnejši od 3.1 s hitrostjo 10 Gb/s, ki jo omogočajo trenutne generacije računalnikov Mac in PC. Protokol 3.1 temelji na standardu DisplayPort 1.2, ki omogoča 10 Gb/s. Standard za USB C kabel pa temelji na protokolu 2.0, ki ima največjo hitrost prenosa podatkov 480 Mb/s. Zelo neprijetno je, da so številni taki izdelki označeni kot “3.1 Gen 1”, kar je napačno. Ti izdelki so 2.0-C in ne zagotavljajo nobene hitrostne prednosti v primerjavi s starejšo generacijo.