Mogoče še nikoli nismo sodelovali na nobeni dražbi, jasne so nam sicer osnove, pa vendar doslej še nismo imeli te priložnosti. Ne glede na razloge, zakaj se doslej še nismo udeležili dražbe, v kolikor ugotovimo, da je predmet dražbe nekaj, kar bi želeli imeti, je najbolj smotrna udeležba in pridobivanje možnosti za nakup po izjemni ceni.

Kakšna je izklicna cena

Ko smo preverili vse, nam vse odgovarja, smo tudi začeli pripravljati že vse potrebno za udeležbo, vplačali smo morebiti tudi varščino, upamo, da na sami dražbi izklicna cena dražbe ne bo visoko naraščala in bomo tako imeli možnosti za nakup.

Tako je izklicna cena začetna ali najnižja cena za predmet. Glede na število interesentov in tudi njihovih zmožnosti za nakup ter koliko so pripravljeni odšteti za predmet. Izklicna cena bo naraščala tako visoko do končne cene, dokler bo samo en ponudnik, kar pomeni, tisti, ki bo zadnji ponudil višjo ceno od predhodnega ponudnika in se nanjo več ne bo nihče odzval oziroma jo višal. Kupcu je seveda najbolj pomembno prav to, da vsi ostali čim prej odnehajo medtem seveda, ko je prodajalcu v interesu, da se predmet proda čimprej in hkrati tudi za ceno, ki je nekoliko višja.

Neuspešna dražba in izklicna cena

Zanimivo je, da včasih dražba mine brez udeležencev. To pomeni, da ni bilo nobenega interesenta in tako ni uspela prodaja ter je predmet znova na voljo. V teh primerih se zna zgoditi, da je organizirana ponovna dražba in tokrat z običajno vsaj za pol nižjo izklicno ceno. To pomeni še večjo možnost za kupca, da izdelek kupi po nizki ceni. Vsekakor pa se težko zanesemo na čakanje in upamo, da bo takrat še na voljo, pa vendar vsak od nas oziroma teh, ki se dražbe udeležimo, upamo na najboljši možni scenarij, ki pa je ugoden nakup in tako uspešen razplet dražbe.