avtosedezTo slišimo čisto vse starše, ki avtosedež kupujejo sami in ga ne dobijo od svojih svojcev, saj se tako ali tako večinoma le ti starši pozanimajo o vseh podrobnostih, medtem ko starši, ki vsak avtosedež dobijo, niti ne vedo točno, kako težko ga je kupiti. Najprej se je namreč treba srečati z vsemi možnimi izrazi, ki jih reci piši ni malo, potem ko vse to osvojite, pridete pogledat ponudbo še v drugo trgovino, kjer ste že nekaj pametni, znate sploh zastaviti vprašanje, potem pa vse vaše teorije padejo v vodo, ker ugotovite, da je imela prejšnja prodajalka sicer nekaj znanja, pa še vseeno ne prav veliko. Potem pa na koncu dobite na izbiro še več različnih avtosedežev, ki ustrezajo vsem merilom in spet ste skoraj da na začetku. Večinoma vsak starš pravi, da je avtosedež izbrati skoraj nemogoče, saj enkrat ni dobro to, drugič to in na koncu izgleda, kot da popoln avtosedež sploh ne obstaja.

 

Veste, kaj vse morate obvladati, ko kupujete avtosedež?

Najprej je tu polno nekih izrazov, potem morate preiskati svoj avto, kaj vse nudi, se sami odločiti, za katero skupino boste kupili avtosedež, potem pa mora na koncu ustrezati še barva in celo cena. Če se želite res dobro odločiti, boste porabili kar kakšen teden dni. Ja, ni malo. Če na hitro poskušamo osvojiti osnovna izraza, sta to iso fix, ki je odlična rešitev, saj s pasom namestiti avtosedež, da bo tako na miru kot je z iso fixom je nemogoče.

Potem je tu tudi zadnje čase vedno bolj uporabljen TOP TETHER, ki je pas, ki se ga s kljuko na koncu pripne nekje zadaj na sedež. Tu je mnogo lastnikov vozil razočaranih, saj njihovo vozilo tega sistema nima, pa čeprav ima sistem iso fix. Ta sistem je nadomestil nogo, ki jo ima iso fix, vendar pa je žalostno, da zato, ker toliko vozil sistema za TOP TETHER nima, potem ne morejo poskrbeti za varnost v takšni meri, kot si želijo.