Fasada vašega doma oziroma stavbe, v kateri prebivate, je eden od najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na kakovost vašega bivanja. Če je ta pravilno izvedena, potem lahko na dolgi rok privarčujete tudi zelo veliko denarja. Kako kakovostna je vaša fasada, pa lahko še posebej občutite poleti in pozimi.

V današnjem prispevku vam bomo zaupali, da obstaja kar nekaj vrst fasadnih sistemov, ki se med seboj lahko razlikujejo tudi glede na vrsto gradnje. Vsi najpogostejši fasadni sistemi bodo na kratko predstavljeni in če ste v fazi razmišljanja, katera vrsta fasade bi bila najbolj primerna za vaš dom, vam bo tale prispevek še kako koristil.

Gradnja z opekami

Opečna gradnja je pri nas še vedno najpogostejši način gradnje. Pri njej osrednjo vlogo igrajo zidaki iz polne ali votle opeke. Sodobni čas nam na prodajna mesta postavlja še t. i. termo opeko, ki ji je dodana še žagovina. Z njo lahko dosežete tudi do 30 % boljše toplotno izolativne lastnosti v primerjavi s povsem navadno vrsto opeke. Glede na to, s kakšnimi lastnostmi se ponašajo opeke, pa so primerne za prav vse vrste fasad.

Montažna gradnja

Glede na to, da smo ljudje vse bolj ekološko ozaveščena bitja, pa je posledično v porastu montažna gradnja objektov. Stene pri taki montaži so najpogosteje sestavljene iz lesenih konstrukcij, mavčno kartonskih plošč ali mineralne volne. Fasadni sistemi so z izborom takih materialov sicer nekoliko oteženi, a rešitev se najde v posebnih cementnih lepilih.

Betonska gradnja

Vemo, da beton velja za univerzalni gradbeni material. Omogoča nam zelo velik spekter uporabe. Zidaki, ki so narejeni iz betona, se lahko uporabljajo pri gradnji objektov in tudi njihovih številnih delov, kjer pričakujemo nekoliko večjo obremenitev. Pri tem imamo v mislih kleti, nosilne dele hiše ter podobno. Za beton pa je značilno, da ima nizko paropropustnost in slabo toplotno izolativnost. Fasadni sistemi lahko beton v največji možni meri primerno zaščitijo in tako ohranjajo vse njegove pozitivne lastnosti. Fasadni sistemi pri taki gradnji poskrbijo tudi za primerno toplotno izolacijo.