Ste že slišali za naravno sladilo brez kalorij? Zveni povsem neverjetno kajne, pa vseeno obstaja. Gre za tako imenovan eritritol, ki je po okusu, teksturi in izgledu zelo podoben belemu sladkorju, a nekaj mu manjka. Kalorije. Tako je primeren za vse, ki želijo zmanjšati vnos kalorij, ogljikovih hidratov ali izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. In kako je to mogoče? Gre za povsem naravni produkt, ki pa ga telo ne more vsrkati in ga zato nepredelanega izloči z urinom. O njegovem delovanju se lahko prepričaš tudi ti, saj je to super sladilo le klik stran od tebe. Poglej https://www.malinca.si/sladilo-eritritol-brez-kalorij-500g.html in naroči svojega še danes. Tudi mi se že sladkamo z njim in tako počasi izgubljamo pridobljene karantenske kilograme.

eritritol

 

Kako pridobivajo eritritol

Eritritol je pridobljen z naravnim postopkom fermentacije glukoze iz koruznega škroba. Tako se uvršča med naravna sladila. Najbolj kvalitetna med njimi ne vsebujejo glutena, so brez laktoze, veganska in, brez kalorijske vrednosti. Uporaba sladila eritritol je povsem varna, a vseeno je potrebno pred nakupom preveriti, da je bil pridobljen iz gensko nespremenjenega koruznega škroba. Pred nakupom se prepričajte, da je eritritol res naraven in brez kakršnihkoli dodatkov. Če upoštevate ta dva podatka, potem se lahko s sladilom eritritol sladkate brez skrbi. Leta 2015 je bil namreč tudi v EU uradno priznan kot varno naravno sladilo.

Za kaj se lahko eritritol uporablja

Eritritol lahko uporabljamo namesto navadnega sladkorja. Primeren je povsem za vse, tako za sladkanje napitkov, kuhanje, peko. Primeren je tudi za pripravo presnih sladic, lahko da dodate smoothijem in svežemu sadju. Je nekoliko manj sladek kot sladkor, zato ga bo morda potrebno uporabiti kakšno četrtino žličke več. Eritritol ne vpliva na nenaden skok nivoja sladkorja v krvi, kar je izredno dobrodošlo za diabetike, pa tudi vse druge, ki be se tu in tam radi posladkali brez skrbi za svoje zdravje.

In kakšen je moto sladila eritritol: Sladkaj se vse dni v tednu, brez slabe vesti!