didaktične igrače

Igra je velik in pomemben del otroštva. Za igro otrok potrebuje igralne predmete, ki mu jih kupijo starši. Starši otroku pokažejo, kako se igra s predmeti, pri nekaterih pa otrok že nagonsko ve, kaj se da z njimi storiti. Najverjetneje je prvi igralni predmet, ki ga prejme otrok, pliško. Ko je otrok nekoliko večji, so zanj primernejše didaktične igrače. S pomočjo takšnih igralnih predmetov se lahko otroku olajša učenje, hkrati pa se otroka lahko pripravi do tega, da se bo z veseljem učil. Ob ustreznem ravnanju ni potrebno veliko, da se otroka pripravi do učenja. Majhni otroci so namreč v enem oziru podobno štirinožnim kosmatincem, ki obožujejo smetano: So zelo radovedni.

Didaktične igrače so privlačne

Otrokova radovednost, kakovostne didaktične igrače in potrpežljivost staršev bodo veliko pripomogle k temu, da se bodo otrokove kognitivne sposobnosti razvijale pravilno in hitro. Že majhnemu otroku lahko privoščite magnetne črke, da se čim hitreje spozna z obliko in izgovorom črk. Takšne didaktične igrače so po navadi izdelane kar se da privlačno, da privabijo otroka: So barvne in na njih so lahko upodobljene živalice in cvetlice. Na tak način se otrok ne spozna le s črkami, temveč tudi z barvami in vrstami živali. V modernem svetu je vse večji poudarek na interaktivnosti: Gre za sodelovanje in medsebojno vplivanje ter povezanost različnih področij.

Didaktične igrače ne poznajo mej

Igralni predmeti, kot so didaktične igrače, se ne omejujejo le na preprosto igro, pač pa v sebi združujejo razne koristi in področja. Zakaj bi se otrok z zanimivimi magnetnimi črkami naučil le črk, abecede, če se lahko nauči tudi nekaj o barvah in biologiji? Hkrati barva vpliva na otrokovo počutje. Ustrezna izbira barv didaktične igrače bo otroka sposbudila k aktivnosti, ga bo poživila ali morda umirila. S takšnimi igralnimi predmeti se otrok lahko igra sam, lahko pa se igra v skupini. Starejši otroci, ki že znajo pisati in brati, lahko tekmujejo v tem, kdo ima večji besedni zaklad. Glede na to, da so črke magnetne, bo otroka zanimalo tudi, kaj je magnet.