dražbeVsaka stvar ima svoje bistvo oziroma razlog, zakaj se zgodi. Vedno je za nekoga pozitivna, za nekoga malo manj, itd. Enako bistvo imajo tudi javne dražbe. Malo manj za tiste, katerih predmeti so se znašli na dražbi, iz bilo kakšnih razlogov in seveda dobro za tiste, ki nastopajo kot dražitelji.

Bistvo javne dražbe je, da se čim prej proda določen predmet. Bistvo nekoga, ki na dražbi draži, pa seveda, da predmet tudi dobi. Res pa je, da ne more vedno vsak zmagati in enako je na dražbi. Če imamo srečo, da ni drugih interesentov in smo edini, ki dražimo določen predmet, bo tudi ta predmet naš. Sicer pa bomo primorani dražiti do zneska, ki nam je sprejemljiv in katerega lahko poravnamo.

Veliko različnih predmetov se znajde na dražbi in išče nove lastnike. Organizatorjem teh je seveda bistveno, da se predmeti prodajo čim prej in iztržijo za predmet dovoljšnjo vsoto denarja.

In smo potem tudi tisti, ki spremljamo aktualne javne dražbe, zato, da se jih tudi udeležimo in predmet kupimo. Vsak od nas potem upa, da nam tudi uspe in tako lastimo želen predmet.

Kot smo že ugotovili, je vsaka stvar z odločenim bistvom, pa vendar so stvari in dogodki, ki imajo za nekatere zgolj pozitivne lastnosti ali posledice. Recimo, da se odločimo udeležiti dražbe in dražiti, za nas ni tveganja. Ničesar ne izgubimo. Če pa smo nekdo, katerega so se predmeti znašli na dražbi, pa nam seveda ta ni ravno najboljša rešitev. Kljub temu, javna dražba torej ima svoje bistvo. Tako za organizatorja kot tudi za dražitelje.

Tako so javne dražbe postale med posamezniki resnično ljub dogodek, nekaj kar jim pomaga do udobnega in ugodnega nakupa. Nekaj, zaradi česar so lahko lastniki novih stvari.

Tako javne dražbe, kakor tudi vsi drugi dogodki javnega tipa, pa so na voljo vsem nam in nam dajejo enake možnosti.