Naš nasmeh je veliko lepši, če ga spremljajo lepi in beli zobje. Lep nasmeh je ena izmed skrbi vsakega posameznika, saj se vsi želimo pokazati v najlepši luči, ko se smejimo. Res pa je, da se naši zobje lahko hitro umažejo in spremenijo barvo. To se zgodi zaradi mnogih dejavnikov, kot so uživanje hrane, ustna higiena, ter genetska nagnjenja. Na srečo nam beljenje zob lahko povrne vitalnost in naraven izgled čistih in zdravih zob. To je tudi razlog, da se na milijone ljudi po vsem svetu odloča za ta hiter in preprost poseg, ki nam lahko povrne samozavest.

Dejavniki, ki povzročajo madeže na zobeh

Preden se vprašate kje opraviti beljenje zob, je dobro, če razumemo, zakaj sploh madeži nastanejo. Vsak izmed naših zob je narejen iz izredno močnega naravnega minerala, ki mu pravimo sklenina ali enamel. Zanimivo dejstvo je, da je ta mineral močnejši od kosti v našem telesu. Razlog za to je dober, saj mora sklenina varovati naše zobe pred kislinami, bakterijami, obrabo med premlevanjem hrane in mnogo drugimi nevarnostmi.

Ko jemo, pijemo ali kadimo, se preko naravnega procesa naredi nov sloj barvil, bakterij in drugih elementov na naši sklenini. Pravimo, da se čez zobe naredi pelikelni film tujega materiala, ki lahko na dolgi rok škodljivo vpliva na zdravje naše ustne votline in zob.

Tako lahko pitje čaja, kave in drugih pijač sčasoma ustvari tanek sloj pelikelnega filma. Enako velja za uživanje hrane ter sladkarij. Ščetkanje lahko odstrani nekaj tega sloja stran z zob, vendar to ni 100% učinkovito.

Obarvanje sklenine je lahko stalno

Najboljši način boja proti obarvanju zob je, da skrbimo za ustno higieno. Če imamo obarvane zobe, nam lahko zobozdravnik s primernim čiščenjem odstrani nekaj obarvanosti. Ščetkanje lahko tudi do neke mere to opravi, vendar je beljenje zob najboljša rešitev.

Problem nastane, ko sloj tujega materiala leži na naših zobeh več let. V tem primeru se tako rekoč zažre v sklenino oziroma enamel ter mu spremeni barvo. To se zgodi zato, ker je sklenina sposobna vpijati barvo in druge substance, saj lahko vidimo, da ima majhne pore, če jo pogledamo pod mikroskopom.

Kristali, ki sestavljajo sklenino, se tako obarvajo tudi na notranji strani. To pomeni, da je ni možno preprosto odstraniti z zob.

Pričetek procesa beljenja zob

Naš zobozdravnik priporoča najboljši potek beljenja zob. Vsakemu pacientu se odmeri mera vodikovega peroksida ali karbamida. Zobozdravnik nam prvo očisti zobe, zapolni vse votline in se prepriča, da imamo zdrave dlesni. Nato nam zaščiti naše dlesni in na zobe namesti pasto iz vodikovega peroksida, ki jo po nekaj minutah očisti. Ta postopek se ponovi, dokler se ne opazi, da zobje postajajo beli in obarvanost izgine.

Novi načini beljenja zob vključujejo tudi lasersko in LED tehnologijo, ki aktivira sloj paste na naših zobeh. Obstaja tudi način, kjer nam zobozdravnik izdela poseben ulitek naših zob, ki ga nosimo od tedna do enega meseca.

Najbolj profesionalno rešitev beljenja zob lahko najdemo na spletni strani www.zobozdravstvo-skorjanc.com. Na omenjeni spletni strani lahko najdemo tudi mnogo uporabnih člankov in vprašalnikov s katerimi lahko lažje razumemo zdravstveno stanje naših zob.