Pred vadbo je potrebno svoje mišice zaščititi, saj se sicer lahko kaj hitro primeri, da ste vadbeni dan vrgli stran oz. zgodi se vam lahko še huje, da si naredite škodo. Med vadbo namreč mišice ne koristijo le maščobe ali ogljikove hidrate, ampak tudi aminokisline, s kratico poimenovane BCAA (Branched-Chain Amino Acid). Predvsem zaradi napora med vadbo so aminokisline nujno potrebne, da se človeško telo ne prekuri, ne izgori. Namreč, če v telesu manjkajo BCAA potem organizem začne z razgradnjo mišic, namesto, da bi se le – te med vadbo gradile, kot si vsakdo, ki trenira tudi želi.

Dodajajte aminokisline s prehranskimi dopolniliamino

Najbolj zanesljivo dodajanje BCAA je preko prehranskih dopolnil, sicer jih z uživanjem hrane tudi dodajamo, vendar žal premalo, če opravljamo že lažje treninge, kaj šele za bolj intenzivne vadbe. Aminokisline, ki jih s vsakodnevno hrano vnesemo v svoje telo, zadoščajo zgolj za normalno vadbo in za morebitno telesno aktivnost enkrat tedensko bi bile še dovolj, za kaj bolj intenzivno telesno vadbo, pa bi bilo zagotovo premalo BCAA v našem telesu. Zato je potrebno aminokisline dodajati vsakemu malo bolj resnemu rekreativnemu športniku, kaj šele profesionalni športniki.

Vnašajte pa le tiste aminokisline, ki nimajo umetnih dodatkov

Na trgu se najdejo marsikatere aminokisline, vendar so le – te pogosto v takšni kombinaciji, da so jim dodane različne umetne snovi. Torej, vaša naloga je, da se najprej pozanimate o BCAA in jih šele nato kupite, ko boste 100% prepričani v izdelek, ki ga boste kupili, da je tak kot ga vaše telo potrebuje in da le – ta vašemu telesu ne bo škodil. Izdelek naj bo od poznanega proizvajalca, pa še to je izredno pomembno, da ima ta proizvajalec v Sloveniji svojo prodajalno, če že nima sedeža v Sloveniji. To pa zato, da je vse v skladu s slovensko zakonodajo in da ste kot uporabniki zaščiteni pred najrazličnejšimi nedovoljenimi malverzacijami, ki si jih privoščijo nekateri ponudniki na trgu. Zelo priporočljivo je, da se pred nakupom res dobro pozanimate o vsem okoli BCAA in ne zgolj, da izberete prve aminokisline, ki jih najdete na internetu in že prve kar takoj kupite. Prav tako kvalitete ne ocenjujte po ceni izdelka, ampak je veliko bolj pomembno marsikaj drugega, kot zgolj cena, seveda je tudi ta pomembna, zagotovo pa ni in ne sme biti najpomembnejša.