Ste imeli občutek, da je dojenček že osvojil spalni vzorec, v zadnjem času pa pogosto nočno zbujanje odstopa od ustaljenih navad? Začasno zmanjšanje vzorcev spanja ali spalna regresija je pogost pojav pri dojenčkih, starih med 4 in 18 mesecev. Sovpada z razvojnimi ali fizičnimi mejniki v odraščanju, kot so na primer kobacanje ali izraščanje zob. Večina mladih staršev tega izraza ne pozna in ker gre za naporno odbobje v razvoju otroka, je ozaveščanje še toliko bolj pomembno. Spalna regresija v povprečju traja od 2 do 4 tedne, po tem obdobju se spalni ritem dojenčka približa spanju odraslih. V kolikor vas zanima več, spletna šola za starše Veva na to temo organizira tudi online predavanja.

 

Lakota ali spalna regresija?

zehanje dojenčka

Najpogosteje je za nočno zbujanje dojenčkov kriva mokra plenička ali lakota. Za miren spanec se velikokrat staršem svetuje, da otroku pred spanjem ponudijo riževe kosmiče, kar je narobe. Ne samo, da vzrok otrokovega nočnega bujenja ni v lakoti, prezgodnje uvajanje goste hrane lahko otroku tudi škodi. In kako veste, da za prebujanje ni krivo kaj o tega, temveč spalna regresija? Znaki, ki kažejo na to obdobje so, da se dojenček zbuja pogosteje in ob drugačnih intervalih kot ponavadi, po krajših intervalih spancev in krajšem dnevnem počitku, zgodnejšem jutranjem zbujanju ter težavnejšem uspavanju zvečer.

 

Kako se spopasti?

spanje dojenčka

Vsak dojenček je enkrat zrasel, nehal jokati in začel spati po ustaljenih spalnih vzorcih. Tudi za vašega dojenčka bo spalna regresija enkrat mimo in bo  razvil sposobnost povezovanja spalnih ciklov. Najpomembneje je, da v tem obdobju ostanete mirni, ne uvajate velikih sprememb in preizkušate različne spalne asociacije, ki mu bodo pomagale zaspati nazaj, na primer trepljanje po ritki, dojenje ali nošenje. Če še niste, je pomembno, da čimprej uredite spalno okolje, uvedete večerno in tudi dnevno rutino spanja. Morda se sliši protislovno, vendar strokovnjaki in svetovalci v šoli za starše Veva verjamejo, da okrepljeno dnevno spanje vodi v boljše nočno spanje. Kar pa je najbolj pomembno, poskrbite za dovolj lastnega spanca, saj se spočit in naspan starš veliko bolje sooča z izzivi, ki jih prinaša starševstvo.