Na trgu lahko izbiramo med številnimi zelo učinkovitimi napravami, tudi takimi, ki nam zelo koristijo v času izpada elektrike. Pri tem ima zagotovo agregat z bencinskim motorjem prav posebno mesto. Morda pa že dlje časa premišljujete ravno o nakupu tega aparata.

Izpad elektrike nas lahko presneti kadar koli in takrat je zelo priročno, če imamo v bližini napravo, kot je agregat. Enako pomembno je, da ga imamo pri roki v primeru, če se na primer nahajamo na območju, kjer nimamo dostopa do električne energije. To je najpogosteje na dopustu kje na samem ali v divjini, kjer si želimo v miru odpočiti od napornega vsakdanjika in tudi naprav, ki so povezane z elektriko. Tu pa tam pa nam vseeno pride prav, zato je agregat dobro imeti kar pri sebi.

Vrste agregatov

Pri nakupovanju agregata boste kaj kmalu opazili, da vam trg ponuja številne možnosti. To so rekreacijski agregat, polprofesionalni agregat, profesionalni agregat in domači agregat.

Domači agregat se na primer najpogosteje uporablja v domačem okolju, od tod tudi njegovo ime. Zanj je značilno, da lahko proizvede med 1200 do 17500 vatov. V primerjavi z rekreativnimi je to veliko več.

Rekreativni agregat se najpogosteje uporablja v kampih. Zanj je značilno, da zadostuje potrebam približno petih nekoliko manjših naprav.

Če si boste izbrali domači agregat, ki velja za najbolje prodajano obliko, boste nanj lahko priključili osvetljavo, televizor, hladilnik in še kaj. To je najbolj odvisno od tega, kako zmogljiv agregat si boste kupili.

Med nakupovanjem agregata pozornost usmerite tudi na vrsto motorja

Seveda morate pri nakupu agregata upoštevati celo kopico zadev, na katere vas bodo opozarjali tudi prodajalci. Zelo pomembna lastnost, ki jo ima agregat, je tudi njegov motor. Pazite, da vas izbrani agregat ne bo imel prešibkega motorja. Tak agregat vam bo logično zagotavljal manj energije kot pa tisti, ki ima bistveno močnejši motor.

Posebej bodite pozorni še na število vtičnic, ki jih vsebuje agregat. Velika moč motorja agregata vam ne bo kaj dosti koristila, če nanj ne boste mogli priključiti čim več možnih naprav.

Nenazadnje pa je pri nakupu agregata zelo pomembna tudi njegova glasnost. Če vas pretirani hrup spravlja ob živce, pred nakupom ne pozabiti preveriti niti glasnosti agregata.